Brennesle

Hva er en brennesle?

Urtica dioica er en spiselig plante som finnes i store deler av verden, inkludert Europa. Den er bedre kjent som brennesle. Planten fikk navnet fordi den produserer grove og brennende blomster. Planten kan brukes som en ingrediens i mat og for de påståtte helsemessige fordelene.

Brennesle

Hva er det som gjør brennesle så spesiell?

Brennesle er en billig og allsidig mat. Den kan brukes til gryteretter, supper, salater og til brygging av te. Ifølge US Forest Service produserer brennesle rikelig med frø. Planter som vokser i fullt sollys produserer 10 000 – 20 000 frø per skudd. De som vokser i skyggen produserer omtrent 500 – 5000 frø per skudd. Det er derfor enkelt for de som er interessert i å dyrke sine egne planter. Frøene er billige å kjøpe eller å høste selv av ville planter.

Hvilke stoffer finnes i brennesle?

Brennesle rik på kalium, et mineral som finnes i matvarer som grønnsaker, bananer, avokado, poteter og i noen fisk. Kalium hjelper kroppen med å regulere blodtrykket, forbedre hjertefunksjonen og opprettholde væske- og elektrolyttbalansen. Flere studier har vist at brennesle kan bidra til å forbedre livskvaliteten.

United States Food and Drug Administration anbefaler at personer over 14 år bruker 4700 mg kalium per dag. Gravide rådes til å konsumere 5100 mg kalium per dag. Anbefalingen for personer under 14 år er mellom 3000 og 4500 mg basert på alder.

Når kalium er mangelfullt, kan noen mennesker utvikle høyt blodtrykk. Dette betyr at disse har større risiko for å få slag eller hjerteinfarkt. Det som er kjent på tidspunktet for denne publikasjonen er at for mye kalium, spesielt hvis det overstiger 5100 mg per dag, kan være livstruende.

Kan brennesle erstatte resept og kosttilskudd?

Det er ikke noe konkret svar på det spørsmålet. Det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke for en annen. Gjør aldri radikale diettendringer uten å konsultere en helsepersonell. Det er spesielt viktig for personer som bruker reseptbelagte legemidler.

Etter å ha konsultert en lege, kan en person finne ut om han eller hun trygt kan bruke brennesle i kostholdet. Kanskje til og med bruke den med andre medisiner. To av brenneslenes helsemessige fordeler er det høye kaliuminnholdet sammen med det lave kaloriinnholdet. En kopp kokte brennesle har mindre enn 50 kalorier, men nær 300 mg kalium og mindre enn 4 mg natrium. Dette er en grunn til at helsebevisste individer og tilhenger av urtemedisin går inn for bruk av brennesle. Det har mange medisinske og ernæringsmessige fordeler.

Hvordan kan brennesle hjelpe til med å kontrollere hypertensjon?

Flere studier har vist at brennesleblader og røtter har gode vanndrivende og antiinflammatoriske egenskaper. Stimulanten virker som en blodfortynner mens den hjelper kroppen til å bekjempe væskeretensjon. Et blod som er mindre sannsynlig å koagulere reduserer også en persons risiko for å få slag eller hjerteinfarkt. Risikoen for arteriell blokkering avtar. En blokkering oppstår vanligvis hos mennesker som lever med hypertensjon, ofte referert til som høyt blodtrykk.

Er brennesle helt trygg?

I motsetning til hva mange tror, betyr ikke ord som «alternativ» eller «naturlig» automatisk at slike produkter er sikrere enn syntetiske legemidler. Selv om den har alle disse utmerkede fordelene, kan brennesle forårsake en rekke alvorlige bivirkninger.

Ammende kvinner, personer med kjente nyre- og hjerteproblemer, diabetikere og personer med visse allergier eller luftveisproblemer bør ikke bruke brennesle. Når det gjelder anbefalingen for gravide å konsumere 5100 mg kalium per dag, bør ikke brennesle konsumeres, behovet bør ivaretas på andre måter. Planten kan også være kontraproduktiv for folk som bruker reseptbelagte beroligende midler, blodfortynnere og andre lignende medisiner.

Det registreres rapporter om spontanabort for gravide. Dette antas å være forårsaket av kjemikaliene som finnes i planten, ettersom kjemikaliene forårsaker sammentrekning av livmoren. Personer med nedsatt nyrefunksjon kan oppleve økt vannlating, noe som kan føre til unødig belastning på nyrene.

Noen diabetikere har opplevd en betydelig nedgang i blodsukkernivået, noe som kan forårsake helsefarer. Personer med høyt blodtrykk kan oppleve et farlig blodtrykksfall når de bruker brennesle. Det er tvingende nødvendig at personer som kan tenke seg å inkludere brennesle i kostholdet, først rådfører seg med sine respektive omsorgspersoner eller med leger.

Lämna en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *