Risiko med høyt blodtrykk

Alder, kjønn og opprinnelse

En persons alder og kjønn er de viktigste faktorene for høyt blodtrykk. Generelt er høyt blodtrykk vanlig hos menn som er mellom 45 og 50 år gamle. Kvinner derimot er mer utsatt i 60-årene.

Høyt blodtrykk forekommer oftere hos mennesker med opprinnelse i Afrika, og det forekommer også i gjennomsnitt i en tidligere alder enn i andre befolkningsgrupper. Disse er også mer sannsynlig å lide av komplikasjoner som hjerteinfarkt, hjerneslag og nyresvikt enn andre populasjonskategorier.

Vekt og aktivitetsnivå

For en person som veier mye, må hjertet pumpe hardere. Dette er nødvendig for at en optimal mengde blod kan nå alle stedene i kroppen som trenger oksygen og næringsstoffer. Volumet av blod som sirkulerer gjennom alle blodkar må øke for å kompensere for mengden av kroppsmasse. Dette betyr at et høyere trykk blir påført blodårene.

Personer med lav fysisk aktivitet i hverdagen er noen av de som risikerer å bli påvirket av hypertensjon. Jo høyere hjertefrekvens en person stiger under en fysisk aktivitet, jo mer må hjertet fungere. En normalt stillesittende person vil oppleve en stigende hjertefrekvens under en fysisk aktivitet. Hjertet må nå slå hardere med lik innsats sammenlignet med et godt trent individ. Dette øker risikoen for komplikasjoner.

Risiko med høyt blodtrykk

Regelmessig trening anbefales for å styrke hjertet slik at positive helseeffekter oppnås. Forbindelsen mellom høy kroppsvekt og lav fysisk aktivitet skaper selvfølgelig en større risiko for fremtidig sykdom og kan også bety farlig forhøyet blodtrykk hos noen individer.

Røyking og hypertensjon

En annen risikofaktor for høyt blodtrykk er bruken av tobakksprodukter. Røyking og snus vil øke blodtrykket ditt. Selv om blodtrykksstigningen bare er midlertidig, er kjemikaliene i tobakken den reelle faren, da de forblir fanget i arteriene. Der ligger den store faren for tobakkbruk og forhøyet blodtrykk i fremtiden. Alle kjemikaliene i tobakk er spesielt skadelige for blodårene dine. Arteriene vil bli smalere på grunn av disse kjemikaliene, og blodtrykket ditt kan stige langt over naturlige nivåer på lang sikt.

Usunn væskebalanse kan være forårsaket av et overskudd av salt i kostholdet ditt. Dette kan også føre til økt risiko for hypotensjon. Risikoen er større for de som ofte spiser pizza, burgere og andre typer ferdige måltider.

Lämna en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *