Hvordan påvirker alder blodtrykket?

Livsstilen din og genene dine har stor innflytelse på blodtrykket ditt. Alder påvirker også langsiktige endringer i blodtrykket. Eldre som lever et sunt liv og har gode genetiske forhold, vil sannsynligvis oppleve bedre blodtrykksverdier enn yngre mennesker som er overvektige, bruker tobakk eller lever stillesittende liv.

Ungdommer kan ha høyt blodtrykk av flere årsaker, eldre kan oppleve blodtrykk som øker gradvis når alderen øker. Leger bruker vanligvis medisiner for å forhindre langsiktig skade som høyt blodtrykk kan forårsake.

Alle vet at hudens elastisitet avtar med økende alder og løs hud er derfor aldersavhengig. På samme måte går elastisiteten i blodkarene tapt når alderen øker, de mister kapasiteten til å utvide seg og trekke seg sammen effektivt.

Komplekse kroppsmekanismer, som utskillelse av nyre, og utvidelse og sammentrekning av blodkar, hjelper til med å kontrollere blodtrykket. En svekket elastisitet i blodkar på grunn av aldring kan føre til stadig høyere blodtrykk.

Kroppsstilling

Alder pavirker blodtrykket

En annen faktor som påvirker blodtrykket, i forbindelse med aldring, er hvordan kroppen reagerer på posisjonsendringer. En sunn kropp skal være i stand til å reagere på raske endringer i holdningen, slik at en tilstrekkelig blodstrøm opprettholdes til hjernen. Det er mange forskjellige sykdommer, inkludert nerveskader, som kan føre til at kroppene mister evnen til å reagere raskt på holdningsendringer.

Disse symptomene kan begynne med svimmelhet når personen reiser seg for raskt fra en bøyd stilling, en seng eller kanskje en stol. Det kan være farlig nok til å miste balanse, falle eller besvime. Normalt reagerer kropper på disse raske endringene i posisjonen ved å redusere blodstrømmen til alle andre deler av kroppen bortsett fra til hodet.

Når kroppen mister evnen til å reagere på raske posisjonsendringer, synker blodtrykket til det høyeste punktet, som er hodet, og besvimelse kan føre til. Dette forekommer plutselig hos pasienter med kronisk lavt blodtrykk, men det kan også skje med andre mennesker. Det kan også være forårsaket av medisiner som senker blodtrykket for mye og fra nerveskader på grunn av diabetes.

Behandling

Det er forskjellige medisiner og behandlinger tilgjengelig for å opprettholde riktig blodtrykknivå for den eldre befolkningen. Dette er grunnen til at lege bør konsulteres. Et lavt blodtrykk kan vises gjennom svimmelhet. Høyt blodtrykk har normalt ingen symptomer, men kan forårsake livslange hjerneslag og nyresvikt.

Lämna en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *