Mål blodtrykket riktig

För att få pålitliga blodtrycksvärden är det viktigt att veta hur du kontrollerar ditt blodtryck på ett korrekt sätt.

For å få pålitelige verdier for blodtrykk, bør du vite hvordan du måler målingene riktig.

En enkelt måling om gangen på dagen er ikke nok til å oppnå et pålitelig resultat. Målinger bør gjøres ofte og til forskjellige tider gjennom døgnet. Du bør måle i tider med hvile, men også i tider med høyere aktivitet. Jo flere kontroller du gjør om dagen, jo bedre oversikt får du over verdiene dine og hvordan du kan kategorisere blodtrykket ditt. Du bør da bruke et gjennomsnitt av de målte verdiene.

Mål blodtrykket riktig

Hva bør tas i betraktning i disse kontrollene?

Mange forskjellige faktorer påvirker blodtrykket ditt. Følg disse tipsene for å få pålitelige måleresultater:

  • Hvile i minst 5 minutter før du sjekker
  • Kontroller flere ganger i løpet av dagen
  • Fest blodtrykksmansjetten på armen i samme høyde som hjertet
  • Vent med å bruke tobakk til etter kontrollen.
  • Ikke drikk noe før du sjekker. Dette gjelder spesielt for alkohol, te og kaffe. Disse drikkene påvirker blodtrykket!

Hvilken arm skal jeg bruke til sjekken?

Mange spør, hvilken arm skal jeg bruke for å utføre blodtrykksjekk? På samme side som hjertet eller på den andre armen? Svaret er: Du bør prøve det selv. Mange mennesker har forskjellig blodtrykk på hver arm. Det er ikke avstanden fra hjertet som påvirker mest, men vevet og strukturen til blodkarene i armene dine har stor innvirkning. Forskjellen kan være opptil 20 mmHg mellom høyre og venstre side. Så finn ut hvilken arm som viser de høyere verdiene. Første mål på begge armene, fortsett å bruke siden som viser høyere verdi.

Finn riktig blodtrykksmåler (sphygmomanometer)

En sikker og riktig fungerende blodtrykksmåler er viktig for å vise pålitelige verdier for blodtrykk. Mange bruker fortsatt den klassiske målemetoden med stetoskop og blodtrykksmansjett. Å måle på denne måten krever en viss ferdighet og erfaring.

De nye moderne elektroniske blodtrykksmålere er mye enklere å bruke, og du får et mer pålitelig resultat. I forbindelse med den teknologiske utviklingen blir de mer nøyaktige og mer pålitelige. Det vil være lettere for deg å stole på resultatene.

Lämna en kommentar