Hypotensjon (lavt) blodtrykk

Hypotensjon, eller lavt blodtrykk, har en systolisk verdi lavere enn 105 mmHg og en diastolisk verdi lavere enn 60 mmHg. Denne klassifiseringen brukes ikke av alle. For eksempel oppgir National Heart, Lung and Blood Institute i USA blodtrykk under 90/60 mmHg som hypotensjon.

Hva forårsaker hypotensjon

Lavt blodtrykk

Hvis blodtrykket ditt er litt lavere enn de ovennevnte verdiene og det ikke er andre helseproblemer, bør du ikke bekymre deg. Noen ganger oppstår hypotensjon (lavt blodtrykk) i kort tid, men forsvinner raskt. Dette kan for eksempel skje når du raskt reiser deg fra en liggende eller sittende stilling.

Blodtrykk holdes vanligvis stabilt i denne situasjonen med automatiske mekanismer i kroppen. Hvis disse mekanismene er langsomme eller slitte, kan trykket falle. Væskemangel og dehydrering forårsaket av for eksempel diaré eller oppkast, kan også forårsake hypotensjon.

Når et blodtrykk synker etter et måltid, er det «postprandial». Dette kommer fra en omdirigering av blod til fordøyelsessystemet. Korreksjon gjøres vanligvis automatisk, men hvis systemet blir forstyrret, kan det føre til trykkfall.

Lavt blodtrykk kan også være forårsaket av hjertesykdom. Hjertet pumper ikke nok blod til å oksygenere alle organer. Noen problemer med endokrine systemer som hypotyreose kan også forårsake trykkfall, det kan være på grunn av varme og tretthet. Alvorlige allergiske reaksjoner (anafylaksi) og infeksjoner som påvirker blodkarene kan også bidra til lavt blodtrykk. Det er klart, alvorlig ekstern eller intern blødning vil føre til en reduksjon i blodtrykket. Slike blødninger kan være livstruende.

Øk blodtrykket ditt ved å drikke mer vann og økt saltinntak, da vil mer væske binde seg til organene og vevene dine.

Variasjoner i hypotensjon (lavt blodtrykk)

Når du utfører blodtrykksmålinger, må du sjekke regelmessig flere ganger om dagen. På denne måten får du sikrere verdier og ikke bare registrere hypo- eller hypertensjonsfasene. Hvis verdiene dine varierer veldig betydelig i løpet av dagen, noen ganger veldig lave, andre ganger veldig høye, bør du oppsøke helsepersonell. Ved å ta en rekke målinger over en viss periode, er det mye lettere å oppdage årsaker til hypotensjon og lettere å utelukke andre problemer.

Men husk at det ikke er uvanlig at en person har et kronisk lavt blodtrykk. En lav verdi kan ganske enkelt være helt normalt for den personen. Hvis den enkelte ikke viser noen negative symptomer, er ingen behandling nødvendig, men overvåking under rutinemessige besøk er tilstrekkelig.

Fare for hypotensjon, lavt blodtrykk

De alvorligste konsekvensene av ubehandlet lavt blodtrykk er risikoen for å falle over og besvime. Det kan også oppstå skade på hjernen og andre organer som følge av utilstrekkelig oksygentilførsel.

Lämna en kommentarMöjliga värden för ett lågt blodtryck (hypotoni):
1800