Ginseng

Ginseng er en plante som er kjent for sine medisinske fordeler siden antikken. Det blir verdsatt av flere grunner, delvis for å støtte et sunt blodtrykk, men også som et medikament som styrker hjertet og et afrodisiakum.

Ginseng

Ginseng vokser vanligvis i Nord-Amerika og Kina. Begge typer ginseng er medlemmer av Panax-familien. I Nord-Amerika er den utrydningstruet fordi den har blitt overutnyttet i naturen. Planten trives best i skyggefulle nordlige skråninger i en fuktig jord.

Hvordan dyrkes ginseng?

Noen herbalists dyrker sin egen ginseng, men det er ikke lett. Frøene er harde og må mykes opp i væske før de begynner å spire. I naturen forekommer dette når fugler spiser bærene, og frøene blir myknet av magesaftene i dyret når de passerer gjennom fordøyelsessystemet. Dyrkere etterligner dette ved å bløtlegge frøene i svakt blekemiddel og deretter skylle dem av med vann.

Ginsengfrø blir sådd om høsten og deretter tar det mellom 8 og 24 måneder før de til slutt spirer. Ginseng bør plantes tynt fordi de trenger en stor plass, minst 1,5 meter fra hverandre. De må også beskyttes av skygge.

Det første året vokser bare et enkelt blad, i det andre året er det et annet. Ginseng begynner å blomstre i en alder av tre. Blomstene blir grønne gule og blir fulgt av røde bær. Planten vokser til den blir 50 cm høy. Roten blir lang og sylindrisk med mange rynker og tråder. Den har vekstringer som viser sin alder. Roten er vanligvis delt i to deler i den nedre delen, noe som gir den utseendet til en menneskelig underkropp.

Det tar omtrent syv til åtte år før roten høstes. Den optimale tiden for høsting er etter 9 år, jo eldre roten er, jo sterkere er effekten. Ginseng kompenserer for sin lange modningsperiode ved å deretter ha en lang levetid, hvis den forblir godt styrt. Det er ginsengplanter som er nærmere 400 år gamle.

Oppbevar ginseng

Mange foretrekker fersk ginsenghule fordi de synes den er mer potent. Ginseng-hulen kan lagres slik at den beholder styrken. I Asia blir rota rengjort og lagt i en kurv i en leirgryte. Deretter skal roten dampes over en gryte med kokende vann, sammen med barken fra planten Woo. Dampen fra barken får roten til å bli impregnert, slik at dens medisinske egenskaper opprettholdes.

Røttene tørkes deretter i et tørkehus, en uke senere blir de dyprøde. Du kan også soltørke planten etter at du har vasket, det tar en til to uker før ginseng-hulen skal tørke og deretter oppbevare den i en krukke.

Slik fungerer det

Ginseng-hulen inneholder kjemikalier som kalles ginsenosider, som er kjent for sine beroligende antistressegenskaper. I følge forskning er det indikasjoner på at når ginseng tas i en lav dose, kan et lavt blodtrykk stige. Men i høye doser kan høyt blodtrykk falle. Resultat fører til konklusjonen at ginseng får blodtrykket til å normalisere seg.

Mange av de som har lavt blodtrykk tror tilstanden deres ikke er helsefarlig, spesielt når de hører om de problematiske effektene av hypertensjon. Et for lavt blodtrykk kan også indikere at noe ikke stemmer med helsen, personen kan lide av anemi eller infeksjon. Lavt blodtrykk kan føre til at en person blir svimmel bare ved å reise seg fra en stol, og det kan også få ham til å føle seg trøtt hele tiden.

Dosering av ginseng

For å korrigere deres lave blodtrykk, kan en person ta en blanding laget av ginseng og andre urter. Doseringen er ganske enkelt en halv teskje av blandingen av ginseng, hagtornblomster, bær, ingefær og rosmarin. Blandingen skal lagres i en mørk flaske, og dosen bør administreres to til fire ganger om dagen.

Selvfølgelig, alle som lider av blodtrykksproblemer, bør sjekke med legen sin.

Lämna en kommentar