Hvordan påvirker røyking blodtrykket?

Røyking påvirker blodkar

Mange røykere er ikke klar over at deres usunne oppførsel påvirker blodtrykket. Det er nikotinet som øker kroppens hjertefrekvens og blodtrykk, som forårsaker skade på arterier og årer. Resultatet er at blodkarene smalner og gjør det vanskeligere for blod å strømme rundt. Avsmalningen fører til en trykkøkning og risikoen for herding av veggene i arteriene, inkludert arteriene i nærheten av hjertet. Disse effektene oppstår i forbindelse med røyking, men ettersom mange mennesker røyker regelmessig flere ganger i løpet av dagen, vedvarer disse negative effektene i en lengre periode.

Høyt blodtrykk er farlig

Røyking påvirker blodtrykket

Forskningsstudier har funnet at røyking forårsaket en betydelig økning i blodtrykket i opptil 30 minutter etter å ha sluttet å røyke. Siden mange mennesker røyker kontinuerlig gjennom dagen, vil de oppleve et tilnærmet konstant høyt blodtrykk forårsaket av det helsetruende nikotinet. I mange tilfeller kan det ta flere år å merke varige endringer i arterier og årer hos pasienter som røyker, da høyt blodtrykk ofte ikke har noen ytre symptomer. Når det har blitt diagnostisert høyt blodtrykk, har det allerede oppstått omfattende og permanent skade.

Røyking fører til hjertesykdom

På grunn av det faktum at blodkarene i kroppen har blitt innsnevret, må hjertet nå pumpe hardere, dette fremskynder hjertesykdommen. De tykte arterieveggene og koniske arteriene gjør det vanskeligere å transportere blodet. Blodet kan begynne å tykne og koagulere, noe som gjør hjerteinfarkt eller hjerneslag mer sannsynlig.

Hjerneslag og hjerteinfarkt er livstruende forhold som har en liten sjanse for å overleve en slik episode. Etter et alvorlig hjerteinfarkt eller hjerneslag kan hjernen eller andre kroppssystemer ha vedvarende skade, noe som kan føre til uførhet og en livslang avhengighet av andres hjelp.

Betennelse og høyt blodtrykk

Tobakksrøyking betyr at hjertet må slå hardere, noe som nå også fører til et redusert oksygeninnhold i blodet. For at lungene og hjernen skal fungere optimalt med riktig mengde oksygen, kompenserer hjertet med raske slag som fører til økt slitasje på hjertet og blodkarene. Lunger og hjerne må fungere optimalt med riktige mengder oksygen. Hjertet kompenserer med stadig raskere hjerneslag, noe som fører til økt slitasje.

Når venene og arteriene er stresset, begynner det å utvikle betennelse som forårsaker alvorlig plakett på innsiden av blodkarene. Deler av plakett kan bryte vekk fra blodårene, noe som kan føre til blokkering som forårsaker øyeblikkelig død eller tilstander som hjerneslag og hjerteinfarkt.

Hvis du har problemer med røyking og du opplever en betydelig innvirkning på blodtrykket ditt, må du kontakte legen din for å diskutere behandling.

Lämna en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *