Rosmarin

Rosmarin er en av de mest populære urtene som brukes i matlaging. Det kan også ha en positiv effekt på generell helse. I hundrevis av år har folk fra deler av Sør-Europa brukt denne urten til en rekke medisinske anvendelser. Medisinsk vitenskap har ennå ikke fullstendig bekreftet den positive effekten av rosmarin. Imidlertid er mange urtelystne entusiasme for denne medisinplanten.

Rosmarin

Om planten

Rosmarin er en plante med opprinnelse i Middelhavet. Den vokser opp til 2 meter i høyden og produserer klynger med blomster og frø. Bladene er ofte malt til et pulver og brukes til å krydre kjøtt, de inneholder også olje som kan trekkes ut og konsentreres. Oljen kan fortynnes med vann og inntas. Rosmarin er et naturlig vanndrivende middel som kan konsumeres og vil bidra til å kontrollere blodtrykket.

Ekstraktet fra rosmarin består av komplekse forbindelser, hvorav mange konsentreres i planteoljen. Forbruk av denne urten kan hjelpe blodsirkulasjonen, og effekten blir en naturlig stimulant. Rosmarin som et hjelpemiddel til blodsirkulasjonen er av spesiell interesse for de som er overvektige og som har høyt blodtrykk. Rosmarin kan også brukes av de som har hjerte- eller nyreproblemer.

Rosmarin og lavt blodtrykk (hypotensjon)

Hypotensjon, et ord som brukes til å definere unormalt lavt blodtrykk. Fytokjemikaliene som finnes i rosmarin har god effekt på sirkulasjonssystemet. Planteekstraktet brukes til å stimulere blodkar nær huden. Det har god effekt på de mindre kapillærene. Kjemikaliene i rosmarin ser ut til å være en generell stimulans. Effekten er ganske mild, lavere enn vanlig reseptbelagte medisiner gitt til de som lider av hypotensjon.

Det er flere årsaker til hypotensjon. Mange individer har lavt blodtrykk fordi arteriene deres er større enn normalt. Personer med langsom eller svak hjerterytme har også lavere blodtrykk. Rosmarin har ingen effekt på hjerterytmen. Det fungerer heller ikke som et stimulerende middel for adrenalinproduksjon. I stedet stimulerer det blodstrømmen til alle kapillærer i kroppen.

Blodtrykk ser ikke ut til å være forhøyet for de med hypotensjon når du bruker rosmarin. I stedet fungerer den som en katalysator og lar andre systemer i kroppen fungere bedre. Noen mennesker konsumerer rosmarin med det formål å kontrollere høyt blodtrykk, men studier har imidlertid konkludert med at urten kan skade mer enn den kommer til nytte, dette for de som har ekstremt høyt blodtrykk.

Diuretika fjerner overflødig vann og salt fra kroppen, noe rosmarin stimulerer. Effekten kan også være farlig hvis den enkelte har andre helseproblemer. Det samme hvis pasienten allerede tar medisiner for å hjelpe til med å håndtere høyt blodtrykk. Forbruk av rosmarin i kombinasjon med foreskrevet diuretika kan føre til dehydrering.

Rosmarin og kapillær stimulering

Rosmarin har nylig begynt å bli brukt som behandling for hårtap. Forskere er ikke enige om hvor god rosmarineffekten er, men de fleste studier har funnet ut at urten hjelper med å fornye hårsekkene. Det har også en stimulerende effekt som øker blodstrømmen til huden. Urten kan også brukes av de med eksem for å redusere smerter og hevelse.

Det er også teoretisk mulig at rosmarin kan stimulere blodstrømmen i hjernen. Studier har funnet at inntak av urteekstrakt kan bidra til å bremse prosessen med senilitet og hukommelsestap. Imidlertid har dette ennå ikke blitt bevist av medisinsk vitenskap. Likevel ble rosmarin brukt av utallige mennesker rundt om i verden som et forsøk på å redusere aldring.

Flere helsemessige fordeler

Rosmarin kan brukes til å lindre halsbrann, eliminere hodepine og også kontrollere smertesymptomene assosiert med isjias. Som smertestillende har rosmarin også vist seg å være et effektivt middel for behandling av muskelsmerter. Noen forskere mener at det også hjelper til med å forhindre opphopning av giftstoffer i fettceller og langs nevrale kanaler. Oljene som finnes i rosmarin brukes som ingrediens i noen badsåper, og de flere forskjellige typer badeterapi bruker såper som inneholder rosmarinolje.

Hvordan bruke urten

Rosmarin kan brukes som et krydder i maten. Mange bruker rosmarin for å krydre kjøtt, men det er også godt å bruke som et smakfullt tilskudd til grønnsaker. Rosmarin selges i helsekostbutikker i form av kapsler eller tabletter. Kapslene inneholder konsentrert rosmarinolje. Det er også tilgjengelig som en te som inneholder rosmarinblader eller ekstrakter.

Før du tar rosmarin som en måte å forbedre helsen din, bør du oppsøke lege. Rosmarin samhandler med en rekke forskjellige medisiner, spesielt de som øker blodstrømmen eller stimulerer sirkulasjonssystemet.

Den kan dyrkes i Norge, men da som en potteplante. Imidlertid kan den overleve i hagen i de sørlige delene av landet om sommeren. En viltvoksende rosmarinbusk blir opptil 2 meter høy.

Lämna en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *